Studietur til Mo i Rana - læring, løsninger og livet i havet på agendaen!

Det er ikke uten grunn at årets studietur er til Mo i Rana, til prosjektpartneren INDIGO. For å forstå hvordan fremtidens havnæring formes – og hvordan teknologi og samarbeid kan bidra til å beskytte livet i havet – besøkte sommerstudentene noen av regionens mest innovative fagmiljøer og bedrifter. Studieturen ga ikke bare faglig innsikt, men også verdifulle relasjoner, nye perspektiver og styrket samholdet i gruppa.

Innovasjon og nettverk i Helgeland

Første stopp var hos Kunnskapsparken Helgeland (KPH), hvor fungerende daglig leder Gøran Brede Busch ga oss en inspirerende introduksjon til hvordan de jobber med å koble gründere, næringsliv og kunnskapsmiljøer for å skape grønn vekst. KPH støtter både oppstartsbedrifter, utviklingsprosjekter og har etablert flere nettverk – blant annet Arctic Cluster Team og Ocean Cluster Helgeland – og er en nøkkelaktør i regionens innovasjonsøkosystem.

Og her ble det løftet to spennende innovative selskaper: SeaPlastic, et selskap som gjenvinner havplast og omdanner det til nye pellets som igjen kan brukes i produksjon, og Industrial AM som tester og utvikler en spesialisert 3D-printer for metall for å supplere viktige deler til industrien.

Forskning med samfunnsverdi

Videre tok vi turen til SINTEF Helgeland hvor de fikk innsikt i hvordan forskning kan omsettes til praktiske løsninger for både miljø og næringsliv. Daglig leder Stein Espen Bøe fortalte om SINTEF Helgelands rolle som en uavhengig forskningsstiftelse –med livssyklusanalyser, sirkulærøkonomi og bærekraftige verdikjeder som kjerneområder.

Sommerjobbstudentene fikk konkrete tips til hvordan de kan utvikle egne business case, og etter dialogen om ulike retninger videre vil det være oppfølgingmøter med ulike forskere. SINTEFs klare råd var å være spisset: Finn målgruppen, finn verdien, og våg å skrelle bort det som ikke løser problemet.

Plastproduksjon i fremtidens havbruk

Neste stopp var Helgeland Plast, en totalleverandør til moderne havbruk, som er en del av AKVA Group. Her fikk vi se hvordan resirkulert plast, høyteknologisk produksjon og digital overvåkning kombineres for å skape intelligente systemer for oppdrett – både til havs og på land. Ikke minst den historiske utviklingen fra den første merda til dagens standard, og erfaringen av plasthåndtering og samarbeid.  

Det ble også en god samtale om hvordan ulike teknologier og driftsformer kan kombineres for å skape løsninger tilpasset ulike miljø langs kysten – og hvorfor Norge fortsatt har et konkurransefortrinn i havbruksnæringen.  

Turen ble avsluttet med en våt og fartsfylt ribbtur, til stor begeistring!

Industriell kraft og grønn omstilling

På Mo Industripark (MIP) fikk studentene se hvordan grønn industri utvikles i praksis. Med over 100 bedrifter og 3000 ansatte er parken en industrimotor i det grønne skiftet, med blant annet ulike satsinger på karbonfangst, hydrogenproduksjon og elektrifisering av tungindustri. Studentene fikk innsikt i hvordan store industriprosjekter realiseres – og hvor viktig infrastruktur og langsiktig planlegging er viktig for å bygge gode synergier.  

Et høydepunkt for mange var omvisning inne i parken, blant annet for å se de nye arealene som forberedes for nye satsninger, Kvarøy Smolt sitt smoltanlegg midt i industrien og størrelsen på fabrikkene.  

Samarbeid på tvers og nye bekjentskap

Et stort pluss for turen var å møte sommerjobbstudentene til Rana Utvikling, som jobber med sirkulær plast knyttet til havet, med en fagkombinasjon fra marinbiologi, sirkulærøkonomi og robotikk ble det gode diskusjoner og nye ideer på tvers av fagfelt.  

Turens avslutning ble med lunsj og klatring i Høyt & Lavt-parken på Krokstrand, som satte et sosialt og aktivt punktum for en innholdsrik tur.

Takk for at vi fikk komme

Vi retter en stor takk til Kunnskapsparken Helgeland, SINTEF Helgeland, Helgeland Plast, Mo Industripark for innsikt, faglig påfyll og engasjement, ikke minst til Rana Utvikling sine sommerstudenter. Studieturen har gitt verdifulle perspektiver til sommerstudentenes arbeid og styrket forståelsen av hva som kreves for å lykkes med grønn innovasjon; partnerskap, verdi, marked, utviklingsprosess og nettverk.