Etablere
FoU-senter
i Rognan
Sommeren 2023
Styrking av regionens innovasjonskraft
Forstudie på etablering av FoU-senter i Rognan
Mariana Bastos, Zuzanna Paczkowska, og Erlend Kingo Steen
Rapporten fra studentene viser tydelig at det er et sterkt behov for en lokal møteplass dedikert til innovasjon og utvikling. Et FoU-senter i Rognan vil kunne:
- Gi lokale bedrifter tilgang til moderne teknologi og studiefasiliteter.
- Styrke samarbeidet mellom næringsliv, kommune og innbyggere.
- Bidra til å fremme bærekraftige og innovative løsninger på regionale utfordringer.
Dette prosjektet har lagt grunnlaget for videre arbeid med å realisere et FoU-senter som kan bli en katalysator for vekst og utvikling i Saltdal.
Tre engasjerte studenter med ulik faglig bakgrunn brukte sommeren på å gjennomføre en grundig forstudie for å kartlegge mulighetene for et forsknings- og utviklingssenter (FoU) i Saltdal. Deres arbeid inkluderte omfattende forskning, analyser og konkrete anbefalinger, som samlet utgjør et solid fundament for videre utvikling.
Vi tok steget videre i 2024
Fokusområder innen finansiering fra både offentlige og private kilder for å støtte forskning, etablering, infrastruktur og drift av senteret.
Oskar Nesheim, Kristian Hansen, Charlotte Wold og Jakob Lindstrøm.
Studentene jobbet målrettet med å identifisere konkrete utfordringer og muligheter i Saltdal. Arbeidet inkluderte:
-Teamet gjennomførte en detaljert kartlegging av lokale behov og ressurser for å sikre prosjektets relevans.
-En av de viktigste leveransene var en prototype som demonstrerte hvordan KI kan effektivisere anbudsprosesser, og samtidig redusere ressursbruken for lokale bedrifter.
-Gjennom dialog med ansatte i Nexans og Dragefossen utviklet studentene fire prosjektideer for videre utforskning.
Sommeren 2024 representerte et spennende steg i retning av å kombinere teknologi og bærekraft for å møte fremtidens utfordringer. Gjennom et innovativt sommerjobbprogram i Saltdal, fikk fire dyktige studenter muligheten til å utforske hvordan kunstig intelligens (KI) kan brukes som et verktøy for å fremme bærekraftig utvikling.
Studentene undersøkte hvordan KI kan brukes som et verktøy for å fremme miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i Saltdal.
Utvikling av KI-baserte løsninger for å effektivisere prosessene i Nexans og Dragefossen.
Fokusområder i 2025
Årets sommerjobbprogram for Grønne, Innovative og Bærekraftige Sommerjobber handler om å ta bærekraft til nye høyder ved å bruke teknologi og KI for å beskytte livet i havet.
I 2025 vil studentene få en unik mulighet til å bidra til løsninger som kobler teknologi og miljøbevissthet, samtidig som de bygger verdifulle nettverk og kompetanse for fremtiden.
Markedsføringsplan for å tiltrekke, beholde og utvikle prosjekter knyttet til forskere og eksperter.
Utforske evnen til å tilpasse seg nye utfordringer innen marine økosystemer ved bruk av kunstig intelligens og bærekraftsmålene,
Identifisere og utvikle partnerskap med næringsliv, forskningsinstitusjoner og nasjonale miljøorganisasjoner for å utnytte synergier og dele ressurser i arbeidet med å beskytte livet i havet.
Utforske nye finansieringsmuligheter fra offentlige og private aktører, inkludert bærekraftfond og teknologiprogrammer, for å støtte utvikling av KI-verktøy og løsninger for marine økosystemer.
Reel forskning beste metoden.
Som studenter engasjert i det spennende prosjektet med å utrede etableringen av et FoU-senter, har sommerjobben vår vært en uovertruffen læringsopplevelse. Å utforske og analysere behovene i lokalsamfunnet har ikke bare utvidet vår faglige horisont, men har også gitt oss praktisk innsikt i hvordan vi kan bidra til reell endring.
Gjennom samarbeidet med Nexans og Dragefossen, kommunale representanter og etablerte forskningsinstitusjoner som INDIGO og SINTEF, har vi fått en smakebit av det virkelige samarbeidet som trengs for å realisere ambisiøse prosjekter. Denne erfaringen har ikke bare styrket våre ferdigheter innen forskning og analyse, men har også gitt oss verdifulle innsikter i samspillet mellom offentlig sektor, næringsliv og akademia.
Gjennom grundig forskning har vi dykket ned i kompleksiteten i næringslivet og utdanningssektoren i regionen. Å få innsikt i de reelle utfordringene knyttet til rekruttering og tilgang på kvalifisert arbeidskraft har vært øyeåpnende. Samtidig har prosessen med å utarbeide en anbefaling for et FoU-senter vært givende, da vi har kunnet se hvordan vår innsats kan legge grunnlaget for en lokal møteplass for innovasjon og kunnskapsutvikling.
- Studentene 2023
Vi har svarene på dine spørsmål
Hvis du har flere spørsmål om sommerjobben, ta kontakt.
Vi tilbyr dedikerte veiledere fra bedrifter, Saltdal kommune og INDIGO for de ulike delene av prosjektet. Studentene vil ha regelmessig oppfølging og støtte gjennom hele sommerjobbperioden for å sikre en positiv opplevelse og god ytelse.
Kvalifikasjonene kan variere avhengig av stillingen, men generelt ser vi etter engasjerte studenter primært fra 4. året på mastergradsnivå med tverrfaglig bakgrunn. Se nøye på stillingsannonsen for spesifikke krav og ferdigheter.
Ja, sommerjobbene våre er lønnet. Vi tilbyr konkurransedyktig lønn i tråd med gjeldende lønnssatser og bransjestandarder.
Arbeidstidene varierer avhengig av stillingen og prosjektets krav. De blir klart kommunisert under ansettelsesprosessen, og vi streber etter å tilby fleksible arbeidstidsordninger når det er mulig.